Turmat?

Hampe

Not Right Rider
Staff member
Premier Member
IBA Member
#1
Vi tar en tråd till här inne i "Teknik och utrustning", hörrni!

"Turmat"...?

Ja? Det är norska, och det är en vetenskap. Där, i vart fall. Här i Sverige är det inte alltid som färdkosten får den uppmärksamhet den förtjänar.

Det kan vara bra att dela med sig av sina egna erfarenheter, och kanske snappa upp andras tankar i en sådan här tråd.

Hur löser just DU näringsintaget innan och under en IBA-körning?

Ingen speciell tanke, hugger en korv ibland när du tankar - eller för packade (japp, två ord!) matpaket med klockslag tuschade på en etikett och en Skalmanklocka på styret?

Hur skiljer sig en 24-h körning från en flerdagarskörning ifråga om födointaget?


Själv vill jag passa på att hysta in ett tips:

JUST NU har Lidl en vansinnigt god Gazpacho i sitt tillfälliga sortiment.



TJÖÖÖP!
Kylvara, men lång hållbarhet - bäst före långt in i September.

Funkar utmärkt att överraska den äkta hälften med som förrätt med tillbehören stol, bord, tallrik och sked - men funkar ändå bättre road side på stående fot!

Givetvis godast kyld, som sig bör - men absolut njutbar fesljummen eller packväskevärmd också.

Tips: lägg den i frysen kvällen innan start, så har den chans att vara exaCkt rätt i temperatur när du skall avnjuta den.

Som enda rätt...?
Om du vill. Men, den gör sig otroligt bra till en bit rustikt bröd. Mmmmm...

Eller, som ett lysande komplement till en annars rätt tradig rullkorv på macken. Faktum är att om inte Circle K har dumpat Statoils tidigare leverantör av lammkorv, så finns det en fantastiskt bra Merguez att kombinera Gazpachon med - till en kulinarisk höjdpunkt.

...ja, eller - så känns det i vart fall just där och då.


Fler tankar, förslag och idéer?
 

Daniel

Mile Eater Platinum Not Right Rider
Premier Member
#2
Real Turmats Torskgryta. Med något "Fint" tetravitt är ohyggligt gott. En höjdpunkt på varje tur till Island eller Nordkapp!
 

Cawwa

Active Member
#3
Inför ABR: Egentillverkad beef jerky, vacuumförpackad. Ligger nu i frysen och väntar. Tänker försöka mig på ett förpacka frukt likadant. Annars brukar jag köra med medhavd pasta, ägg, oliver och fetaost. Vatten i camelpack. Äter snabbt vid varje tankstopp.
 

Hampe

Not Right Rider
Staff member
Premier Member
IBA Member
#4
Real Turmats Torskgryta. Med något "Fint" tetravitt är ohyggligt gott. En höjdpunkt på varje tur till Island eller Nordkapp!

Först ett trist public service-announcement:
Det finns även alkoholfria alternativ. Där poddar finns...

För inte tusan kolkar man tetravin på körning, det fattar alla.
Men, det är väldigt kul att sätta guldkant på en tältövernattning i ödemarken efter en dags körning:
starta Trangian och skapa ett litet kulinariskt mästerverk i minimalistisk anda.
...eftersom nästan vad som helst smakar guld i naturen och med rätt omgivning.
Hur är det med tetravin? Är det besvärligt med pappen att fjällbäckskyla dem när man kommer fram?
En fördel att skumpa runt med tetravin i obygden är att man inte behöver grunna på någon dekantering... :rolleyes:

Märkligt detta med en del sorts färdigmat som kan vara så förfärande god.
För ett kvarts sekel sedan, när grabben var liten, så hade Findus en "Torskgryta med champinjon" i sitt sortiment med glasburksförpackad barnmat.
Ganska snart insåg både jag och hustrun, var och en för sig, att det behövdes värmas två burkar för att pôjken skulle hinna få i sig något... :oops:
Yummy!


Mitt bidrag just nu för mat under IBA-körningar är Flap-jacks, rawbars och protein-dito.
För bara endagarskörningar klarar jag mig med vad som helst - eller inget alls, om det skulle vara så.
Inte för att jag kan rekommendera det åt andra, men för just mig är det inte så noga.
En "Drivers Dog" i fel fas av körningen kan dock vara ett riktigt bojsänke som skickar en in i närmsta busskur.
...förhoppningsvis planerat och att man hinner stiga av innan. :eek:

Det har hänt flera gånger att jag dundrat in på McDonalds nere vid vändningen i Malmö på natten när inte så mycket ligger klart i värmeskåpen och beställt
"Två cheeseburgers."
Sedan, när man varit framme och betalat: "Är dom klara?"

Oftast inte. "Gör dem, och ställ dom i nästa lucka. Jag sticker och tankar."
Planteringen är inte så tät just där, och tankningen brukar ta lika kort tid som det tar att flippa två cheese.
Bara rycka påsen som står framme i luckan och ge sig ut i natten igen.

"Korvätarhjälm" funkar även för hamburgare. :D
 

moose

Premier Member
#5
Ja Turmat det är ett underbart begrepp. Själv får jag väl erkänna att jag nästan alltid har någon form av hunger, oftast på mat:p. Det som jag hittills har" kört "med är god husmanskost oavsett i vilket land. Tyvärr infinner sig "paltkoman" alltför ofta efter detta. Nuförtiden blir det oftast färdig förpackad mad hemifrån praktiskt, gott o jag vet att kroppen tål det. Dryck till detta brukar oftast bli vatten eller egentillverkad lime( sonen gör denna formidabla dryck, går att blanda med annat om man öskar). Tackar Hampe för tipsen om de färdiga sopporna.
Dan
 

Crippa

New Member
#6
Jag brukar ha vatten på styret när jag kör långt. Och ha nötter (Det finns goda blandnötterpåsar) och ta till vid korta stopp. Det innehåller mycket energi och jag kompletterrar ibland med lite choklad såsom kinapuffar.

När det gäller "roadfood" så brukar jag ha med ett gasolkök som fungerar med sprayburksstora flaskor. Det värmer snabbt och är lättare att hålla rent och hantera än rödspritskök. Kan kännas lite otympligt att ha på hojen men jag kör ST1300 så det finns ganska gott om plats. En liten kastrull med lock gör att det blir varmt och kan hållas lite flugfritt om man parkerat vid rastplatser som kan vara lite sunkiga.
På detta kök häller jag upp en halv burk köttsoppa. Det ger nästan hela kostcirkeln på en gång!. För att inte tala om hur billigt det blir. Serveras med en bit bröd och jag är snabbt uppe i sadeln igen.
 

BrooklynS

Well-Known Member
#7
Gasolkök typ Optimus Crux Lite, tar väldigt lite plats inkl gasolflaska som räcker någon vecka.

Kavli viltost på tub på hårdbröd till frukost.
Falu rågrut med ABBA-s lyxmakrillfiléer i tomatsås som förrätt.
REAL Turmat, överlägset bäst bland frystorkad mat. Allt är gott!
Nescafé och Lindt mörk choklad på kaka till efterrätt.

Konserver emellanåt för att växla lite.

I tankväskan två PET-flarror; den ena med rent vatten, den andra med en mix av Resorb och TREO.